10+ Luxury Chalet Via Sauvagia reflects the new mountain architecture

Hidden in the landscape of the Laurentian mountains north of Montréal, Canada, nestled in gentle hills, lies the luxury chalet Via Sauvagia. The modern building breaks with the long local building traditions and reflects the new lifestyle. Via Sauvagia was created by creative architect Pierre Thibault, Catlin Stothers Design and Labrie Daigle Design Studio.
The modern private condominium in a beautiful and peaceful landscape impresses both inside and outside with a contemporary shape. The luxury chalet has all the comforts that make life in the mountains easier. In the interior, wood, glass and metal combine to form an impressive overall picture. While wood and glass press into the foreground, the visible metal elements of the interior architecture retreat into the background as decor.
Although the modern pasture is exposed to ice, snow and severe weather conditions over a period of several months, it surprises with an atypical roof shape. Instead of a steep pitched roof, the chalet with its flat roof breaks with all the forms and specifications of the traditional mountain architecture. The façade is covered with evenly distributed glass and wood surfaces – the first half of the living room is glazed, the other exterior wall is wooded, the upper floor is the other way round. In this way, a lot of natural light will enter the room from dawn to dusk.
Here, on the slightly sloping slope, where the snowmass appears to make its way directly through the glass walls, the mountain hut remains stable and reliable. The entrance hall is very simple, almost minimalistic. The interior of the building is loft-like and furnished with practical and modern furniture. The design of the kitchen combines high demands on aesthetics and functionality. There are generous surfaces, a functional wardrobe wall from the floor to the ceiling with storage space and compartments. The kitchen island can also be used as a breakfast buffet or working area.
The dining room with solid dining table of black discolored wood makes a good transition from the kitchen area to the living room with an open plan. Only a few rustic details give it a nostalgic touch. Room-high sliding doors in the bedrooms reinforce the feeling of living in harmony with nature. Comfortable living textiles and wooden frames set accents. The bathrooms are surprisingly large and spacious and have both bathtubs, as well as shower cubicles.

The Berghütte is a design by Pierre Thibault in collaboration with Catlin Stothers Design and Labrie Daigle Design Studio